Anasayfa / Çaycuma Kent Konseyi Başkanı ve Gıda Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Tuğrul Dereli Odamızı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı...
Çaycuma Kent Konseyi Başkanı ve Gıda Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Tuğrul Dereli Odamızı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu’na “COĞRAFİ İŞARETLER VE GIDA MÜHENDİSİNİN ROLÜ” kitabını takdim etti.
Tuğrul Dereli Odamıza hazırladıkları kitapla ilgili yaptığı açıklamasında şunları söyledi: “Bir geleneksel ürüne coğrafi işaret alındığında; hem ürünün hem de yöresinin tanıtımına büyük fayda sağlar, piyasada diğer ürünlerden farklılaşarak tüketiciyi kendisine çeker, önemli bir pazarlama aracı haline gelir, geleneksel bilgi ve kültürel değerleri koruyarak turizme katkıda bulunur ve kırsal nüfusu yerinde tutarak göçü önler ve istihdam yaratır. Ayrıca, biyolojik çeşitliliği korur, ürünlerde taklit ve tağşişin önlenmesini sağlayarak tüketiciye güven verir. Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası da geleneksel değerlerimizden Çaycuma Manda Yoğurduna Coğrafi işaret alarak ürüne böyle bir değer katmıştır. Zonguldak geneline de baktığımızda da geleneksel üründen oldukça zengin bir bölgede yaşıyoruz ve coğrafi işaret potansiyelimiz de bulunmaktadır. İl genelinde şu ana kadar 5 adet Coğrafi işaret tescilli ürünümüz var. Ancak bunlardan sadece Çaycuma Manda Yoğurdu için 2 üreticinin Tescili kullanma başvurusu var. Diğer tescilleri ise kullanan yok. Ayrıca 8 ürün içinde başvuru yapılmış süreç devam ediyor.
Önemli bir sorun var ki; üreticiler coğrafi işareti kullanmıyor ya da kullanamıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri tescil sahibi kurumlarımız tescilden sonra ne yapacaklarını tam olarak bilemediklerinden, belgeler duvarlara asılı kalmaktadır. Yönetişim boşluğu nedeniyle ülkemizde verilen tescilleri üreticiler kullanamamakta ve katma değer yaratamamaktadır. Burada yapılması gereken; ekonomik, sosyal ve kültürel boyutu ile bölgesel/kırsal kalkınmanın anahtarı olan coğrafi işaretler, tüm paydaşlar tarafından sahiplenilmeli ve coğrafi işaret ambleminin kullanımı, gözetimi ve denetimiyle ilgili tüm tarafların etkin bir rol oynadığı eşgüdüme dayanan bir politika ve sistem oluşturulmalıdır. Üreticilerimiz coğrafi işareti kullanabilmeleri konusunda bilgilendirmeli, teknik destek sağlanmalı ve cesaretlendirilmelidir. Özellikle denetimsiz bir coğrafi işaret sistemi düşünülemez. ‘‘İç denetim’’ konusunda tescil sahibi kurumlarımız yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Dış denetimleri gerçekleştiren kamu ayaklı uygulamalar ise tatmin edici olmalıdır.
Gıda mühendisleri olarak bu sürece katkı sunmaya devam edeceğiz. Ülkemizde tescillenen Coğrafi İşaretlerin %80’i tarım ve gıda ürünü olması ve tescil sürecinde birçok gıda mühendisinin yer alması sebebiyle konu gıda mühendisleri için fazlasıyla önemli. Bu sürece katkıda bulunmak amacıyla Meslek örgütümüz TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından Bolu İl Temsilciliğimizin koordinasyonunda benim de içinde bulunduğum “Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu” oluşturularak; yaklaşık bir yıllık bir çalışmanın ardından gıda mühendisleri ve sektör paydaşlarına coğrafi işaretler konusunda bilgi ve beceri kazandırmak amacıyla “Coğrafi İşaretler ve Gıda Mühendisinin Rolü” kitabı yayınlandı. Bu kitap büyük bir Coğrafi İşaret potansiyeli olan ülkemizde doğru tarım ve gıda politikalarının oluşturulması, tescilli ürünlerin geliştirilmesi, denetlenmesi ve ideal bir Coğrafi İşaret sisteminin kurulması için katkı sunacaktır. Kitabımız odamızın Web sayfasında dijital ortamda da bulunmaktadır. Ayrıca Gıda Mühendisleri Odası olarak öncelikle değerli üreticilerimizde Coğrafi İşaret bilinci ve sorumluluğunu yerleştirmek, gıda güvenliğini sağlamak, tescil sahibinin sorumluluklarını yerine getirmesine katkıda bulunmak için tüm paydaşların yanında olacağımızı belirtmek istiyoruz.
Yöresel değerlerimizden Çaycuma Manda Yoğurdunun Tescil sahibi olan ve tescilin üreticiler tarafından kullanılabilmesi yönünde hem meslek odamızla hem de diğer tüm paydaşlarla özverili çalışmalar yaparak iki üreticinin coğrafi işareti kullanmasını sağlayan Zekai KAMİTOĞLU Başkanımızın şahsında Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odasını kutluyor, “Coğrafi İşaretler ve Gıda Mühendisinin Rolü” kitabı’nı takdim ediyorum.”
Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu; Tuğrul Dereli’ye Odamızın Çaycuma Manda Yoğurdu Coğrafi İşareti tescili ve sonrasındaki sürece vermiş olduğu katkının öneminden bahsederek hem bu destekleri hem de hazırladıkları kitaptan dolayı teşekkür etti.